Dr. Dorin Pîrciog, ARBACS: Medicina regenerativă, medicina viitorului. Pentru ce afecţiuni se utilizează celulele stem

Dorin PirciogConsiderată medicina viitorului, medicina regenerativă a reuşit în ultimii ani să revoluţioneze tot ceea ce ţine de domeniul medical. Atât medicii, cât şi pacienţii, îşi pun speranţele în această ramură a medicinei, în condițiile în care rezultatele aduse de ea sunt pur și simplu inimaginabile.

Ce poate fi mai revoluționar decât să creezi un anumit organ, în laborator, din celule stem, proprii, care să înlocuiască un organ bolnav? Cum s-ar mai reduce lungile liste de așteptare, de luni de zile, pentru un organ compatibil?

Astfel, medicina regenerativă nu face nimic altceva decât să repare și să înlocuiască țesuturile afectate ale organismului nostru cu alte țesuturi create din celulele stem proprii. Un exemplu elocvent este reușita unor cercetători americani care au creat, în laborator, din celule stem, o inimă de șoarece funcțională.

Aceasta nu este singurul organ creat din celule stem. În Marea Britanie, un laborator de cercetare a creat o mulțime de organe umane din celule stem: urechi, nasuri, cornee, chiar și vase de sânge și cartilaje.

În plus, anul trecut, s-au făcut progrese importante în domeniul celulelor stem: s-au creat în laborator structuri miniaturale de ficat, structuri precursoare ale creierului, a unor glande lacrimale și salivare și a unor structuri de rinichi tridimensionale.

Probabil multe persoane se întreabă cum se poate realiza acest lucru. Răspunsul este dat de caracteristicile unice pe care celule stem le dețin. Celule stem sunt celulele care stau la baza formării tuturor țesuturilor și organelor. Unicitatea lor constă în faptul că au abilitatea de a genera tipuri diferite de celule, prin urmare pot renegera și dezvoltă organe și țesuturi noi.

Celulele stem pot revoluționa medicina modernă întrucât au capacitatea de a se diferenția în alte tipuri de celule, precum și de a se auto regenera.

Trebuie menționat faptul că celulele stem au trei carcateristici unice prin care reușesc să se diferențieze de celelalte celule din organism: sunt nespecializate, se pot regenera și diviza pe o perioadă lungă și se pot transforma în celule specializate. Astfel, aceste celule pot fi ”programate” să se dezvolte în orice țesut al organismului uman.

Anual, se alocă miliarde de euro, fonduri private, cât și de stat, pentru cercetările în domeniu medicinei regenerative și a celulelor stem. În plus, statisticile arată că în următorii 10 ani, aproape un sfert din acest domeniu se va bază pe medicină regenerativă.

Comentariu realizat de Dr. Dorin Pîrciog,
Președinte Asociația Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS)

Sursa: doctornews.ro