Înmulţirea celulelor stem din cordonul ombilical creşte rata de supravieţuire a pacienţilor cu leucemie şi limfom

Sângele din cordonul ombilical conţine celule stem care pot salva viaţa pacienţilor cu leucemie, limfom şi alte tipuri de cancer de sânge.
În urma unui studiu condus de un medic oncolog de la Loyola University Medical Center s-a constatat că procesul de creştere în laborator a celulelor stem din cordonul ombilical, înainte de transplantarea lor pacienţilor, îmbunătăţeşte semnificativ rata de supravieţuire a acestora.
Studiul a examinat o nouă tehnologie pentru creşterea celulelor stem din sângele cordonului ombilical numită StemEx®. După 21 de zile, s-a observat o creştere de aproximativ 14 ori a numărului de celule stem disponibile pentru transplant.

Studiul a inclus 25 de centre în Statele Unite, Europa şi Israel. Cercetătorii au folosit tehnologia StemEx® pentru transplanturi de sânge din cordonul ombilical în cazul a 101 pacienţi cu leucemie şi limfom. Aceşti pacienţi au fost comparaţi cu un grup de control de 295 de pacienţi care au primit fiecare o doză dublă de celule stem din sângele din cordonul ombilical.
După 100 de zile, gradul de supravieţuire a fost semnificativ mai mare în grupul StemEx (84,2 %) decât în grupul de control (74,6%).

Deocamdată procesul StemEx® nu a fost aprobat de Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente şi nu este disponibil pentru pacienţi, cu excepţia studiilor clinice.

Sursa: loylamedicine.org