Proiect de cercetare: bio-bancă de probe pentru analizarea factorilor de risc în cazul pacienţilor ce au cancer

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” a lansat un proiect de înfiinţare a unei bio-bănci care să conţină probe biologice de la 4.300 de pacienţi români cu diferite tipuri de cancer, precum şi date demografice, clinice şi despre stilul de viaţă al acestora. Proiectul, intitulat „RomCan”, va fi realizat în parteneriat cu Institutul Naţional de Sănătate Publică, deCODE Genetics din Islanda şi Universitatea Reykjavik şi are ca obiectiv catalogarea variaţiei genetice în probele biologice stabilite.

Totodată, „RomCan” va ajuta clinicienii să înţeleagă mai bine natura testelor genetice şi informaţiile pe care le generează, dar şi implicaţiile etice, legale şi sociale ce trebuie abordate atunci când se recomandă un test.

Durata proiectului este de 34 de luni şi vor participa la el specialişti şi pacienţi de la Clinica de Chirurgie Toracică de la Institutul „Marius Nasta”, Clinica de Urologie de la Institutul „Teodor Burghele”, Clinica de gastroenterologie de la Spitalul Militar Central, Clinica de Chirurgie de la „Sfânta Maria” şi Clinica Chirurgie 3 de la Spitalul Universitar Urgenţă Bucureşti.

Sursa: http://www.medicalmanager.ro/articol.php?id=17236