Celulele stem din sângele cordonului ombilical pot fi stocate într-o bancă familială sau publică, în funcţie de destinaţia de utilizare. Băncile familiale stochează sânge la cererea părinţilor, care suportă costurile procedurii. Sângele este pus exclusiv la dispoziţia părinţilor şi copiilor de la care a fost prelevat. Băncile publice stochează sânge cu scopul de a fi utilizat în transplanturi pentru persoane neînrudite. Donarea de sânge la o bancă publică este sinonimă cu renunţarea la dreptul asupra probei.

Decizia cu privire la opţiunile de depozitare ale celulelor stem este decizia absolută a părinţilor. Alegerea unei bănci familiale este o măsură de urgenţă responsabilă pe care o pot face parinţii pentru asigurarea materialului genetic nepreţuit în caz de afecţiuni medicale majore. Părinţii plătesc toate cheltuielile şi in schimb devin singurii beneficiari ai sângelui stocat dacă este utilizat pentru terapie, ceea ce este un beneficiu de sănatate nepreţuit. Băncile publice ar trebui să fie sprijinite ca un act altruist făcut de părinţii care sunt dispuşi să doneze sângele. Cheltuielile percepute sunt adesea un obstacol care trebuie depăşit de către stat sau de un sponsor privat.

Diferenţa dintre cele doua este că, în cazul unei bănci publice, orice persoană poate beneficia de pe urma unei donaţii de celule stem, dacă este compatibilă, în schimb ce, în cazul băncilor private, pachetele cu sânge ombilical sunt puse exclusiv la dispoziţia familiei de la care au fost prelevate.