Sângele din cordonul ombilical este sângele ce se regăsește în cordonul ombilical și placentă. Acesta constituie o resursă bogată de celule stem. Până nu demult, sângele din cordonul ombilical era considerat a€œdeseu ” și aruncat împreună cu placenta și cordonul ombilical. În prezent, acesta este colectat cu scopul de a extrage celulele stem și stocat pentru a fi folosit ulterior în diverse tratamente.

Sângele din cordonul ombilical se poate dovedi vital,la un moment dat, în salvarea vieții copilului sau a rudelor tale. Acesta reprezintă o bogată sursă de celule stem hematopoietice care, în mod similar celulelor din măduva osoasă, sunt ușor de transplantat, pentru a restaura buna funcționare a sistemului hematopoietic și de imunitate. Mai mult, s-a demonstrat faptul că sunt mult mai eficiente în comparație cu celulele recoltate de la donatori adulți. De asemenea, s-a constatat că acest tip de celule, recoltate din cordonul ombilical dispune de o capacitate enorma de a se înmulți, adică să se multiplice după efectuarea transplantului. Transplantul autolog (donatorul și primitorul grefei de transplant sunt aceași persoană), dar și transplantul alogen (transplantul realizat pentru alți indivizi, de obicei, alți membrii ai familiei) sunt punctele forțe ale acești proprietăți unice.

Sângele din cordonul ombilical nu este numai o resursă importantă de celule stem hematopoietice de unde acestea se pot extrage, dar și pentru celulele stem mezenchimale, care se pot diferenția în mai multe tipuri de celule (de exemplu, celule nervoase, osoase, de țesut muscular, inclusiv celulele mușchiului cardiac).

Primul transplat cu celule stem din cordonul ombilical s-a efectuat acum 25 de ani. Primitorul a fost Andrew, în vârstă de 5 ani, care suferă de anemia Faconi.