Întrebări frecvente

Când vine vorba despre celulele stem este posibil să ai mai multe întrebări la care nu ştii răspunsul. Acesta este şi motivul pentru care am pregătit special pentru tine un set cu cele mai frecvente întrebări şi răspunsurile specialiştilor noştri la acestea.

Dacă ai o întrebare pe care nu o regăseşti mai jos nu ezita să intri în contact cu noi, scriind pe mail la adresa intreaba@celulestem.ro sau vizitând pagina noastră de contact.

Ce sunt celulele stem?

Celulele stem sunt celule cu o extraordinară capacitate de a se transforma într-o mare diversitate de celule diferenţiate (celule nervoase, hepatice, etc.) putând astfel să reînnoiască şi să refacă ţesuturi afectate sau distruse. Celulele stem se diferenţiază de restul celulelor prin două mari importante caracteristici. Sunt celule nespecializate care se pot înmulţi prin diviziune celulară după o perioadă lungă de conservare şi se pot transforma şi cultiva, în condiţii controlate, astfel încât să formeze ţesuturi. Ele se pot împărţi în două mari categorii: embrionare şi adulte. Celulele stem embrionare (ESC) pot da naştere oricărui tip de celulă/ţesut (totipotente) şi se pot obţine din ţesut embrionar. Utilizarea lor însă, este limitată din considerente etice. Celulele stem din ţesuturile adulte au o capacitate de diferenţiere mai limitată (pluripotente, multipotente) şi pot da naştere doar unor celule caracteristice ţesutului din care provin.

La ce folosesc celulele stem?

Celulele stem recoltate din cordonul ombilical la naştere sunt utilizate în tratarea a peste 70 de tipuri de boli, boli congenitale (moştenite) ale sângelui, sistemului imun, metabolic, diverse tipuri de cancer (cancer de măduvă osoasă, neuroblastom, retinoblastom). Studiile de specialitate menţionează că în viitorul apropiat celulele stem se vor putea folosi în cazuri de deteriorare a Sistemului Nervos Central (maladia Parkinson, Alzhaimer, scleroză multiplă, leziuni pediatrice cerebrale), boli autoimune, diabet.

Există deja utilizări?

Da. Până în prezent, medicii specialişti în transplantologie, transfuziologie, hematologie şi pediatrie, au folosit cu succes transplantarea de celule stem.

Cu cât timp înainte de naştere trebuie semnat contractul?

Contractul poate fi semnat oricând pe parcursul sarcinii, însă recomandarea noastră este sa fie încheiat în trimestrul doi de sarcină. În acest fel, în situaţia unei eventuale naşteri premature a copilului, acesta va putea beneficia de recoltarea celulelor stem. Mai mult decât atât, încheind contractul din timp veţi avea mai mult timp la dispoziţie pentru a vă ocupa liniştiţi de organizarea detaliilor legate de venirea pe lume a micuţului.

Trebuie să fac analize înainte de recoltare?

Biogenis recomandă efectuarea analizelor de virusologie (Directiva 2006/17/EC):a) HBs – Ag;b) Anti – HCV;c) Anti – HIV1,2;d)Testul Lues, al sângelui mamei în ultimul trimestru de sarcină, la naştere şi la 3 luni după naşterea copilului.
De asemenea mai pot fi utile în cazuri aparte teste pentru toxoplasmă, rubellă, herpesvirus, parvovirus, HPV şi hemoleucogramă.

Ce înseamnă stocarea de sânge ombilical?

Procesul de stocare al sângelui ombilical este următorul: Sângele ombilical recoltat la naştere este supus unor analize complexe şi este apoi procesat în laborator. După procesarea sângelui de cordon, se începe imediat congelarea programată, proces ce trebuie să respecte anumiţi parametri standard. Răcirea are loc în trepte, la început, se efectuează etapa de pre-răcire câteva minute iar apoi se va activa procesul efectiv de congelare. Procesul de congelare va fi controlat prin observarea şi înregistrarea graficului schimbărilor de temperatură. După încheierea procesului de congelare se transferă imediat unitatea cu celule stem criogenată în camera de stocare corespunzatoare (tank). Nivelul de azot şi temperatura din interiorul tank-ului sunt în permanenţă monitorizate, aceşti parametri se observă şi se înregistrează prin sisteme electronice verificate şi etalonate conform unor proceduri riguroase. Sunt setate tipuri de alarmă conectate la sistem centralizat de avertizare cu înregistrare şi comunicarea acestora electronică.

Ce înseamnă stocarea de porţiune de cordon (Gelatina Wharton)?

După ce cordonul ombilical al copilului a fost secţionat se va preleva un fragment de 10-20 cm din cordonul ombilical care va fi depozitat în kitul de recoltare. Recoltarea ţesutului de cordon ombilical este o procedură sigură atât pentru mamă, cât şi pentru nou-născut şi poate fi realizată atât după naşterea naturală cât şi după cezariană. Pentru o conservare pe termen lung porţiunea de cordon este congelată în criotancurile de conservare.

De ce se stochează concentrat de celule stem şi nu sânge integral?

Se stochează concentrat de celule stem pentru un transplant fără efect de respingere a organismului, numit efect de grefă.