Băncile de celule stem

Există două tipuri de bănci de celule stem:

  • publice
  • private

Diferența dintre cele două este că, în cazul unei bănci publice, orice persoană poate beneficia de pe urma unei donații de celule stem, dacă este compatibilă, în schimb ce, în cazul băncilor private, pachetele cu sânge ombilical sunt puse exclusiv la dispoziția familiei de la care au fost prelevate.

Băncile publice de celule stem

Prima bancă publică de sânge placentar din țara noastră, cu acces gratuit pentru toți cetățenii români, funcționează la Cluj. Spre deosebire de recoltarea pentru uzul familial al sângelui placentar, donarea pentru o bancă publică este efectuată numai în unitățile medicale care fac parte din proiectul „Banking public de sânge placentar” și doar în baza unor anumite criterii.
Avantajul existenței unei astfel de bănci în România este reprezentat de accesul la grefa de transplant gratuit și imediat, lucru care mărește capacitatea de a lupta mai eficient împotriva bolilor.

Băncile private de celule stem

8.000 de părinți recoltează anual celule stem dintre cele aproximativ 200.000 de nașteri în România. De la prima recoltare realizată în 2006 în România, s-a înființat un număr îmbucurător de bănci private de celule stem, majoritatea stocând probele în străinătate.
Băncile private au mai multe tipuri de tarife. O persoană poate alege între o sumă mai mare, plătită în primul an, sau o sumă mai mică, urmată de o taxa anuală de stocare.
Sumele variază de la o bancă la alta, având diverse discounturi în funcție de numărul de plăți și momentul acestora. Se poate plăti o rată înainte de naștere, o alta după momentul nașterii, și încă una după primirea certificatului de stocare.
Totodată, există o diferență între băncile de celule stem și în ceea ce privește depozitarea: sângele poate fi păstrat integral sau procesat pentru a se păstra numai celulele stem.

Unele bănci de celule stem utilizează cel mai nou protocol de procesare a probei de sânge placentar, astfel încât proba de celule stem recoltată poate fi utilizată de două ori, în funcție de cantitatea de celule solicitată pentru tratament, evitându-se astfel risipirea unei a doua șanse.

ARBACS încurajează competiția dintre băncile private de celule stem. Asociația noastră are la bază un cod de etică, lansat în 2013, care sprijină competiția echitabilă între acestea. Ne dorim să asigurăm desfășurarea tuturor activităților într-un mod onest, în conformitate cu legile și reglementările din România și Uniunea European și evitând practicile înșelătoare și potențialele conflicte între profesioniștii din domeniul sanitar.